Väljavõte artiklist:

http://www.tarbija24.ee/587818/toidutoostused-hakkavad-rahvale-selgitama-e-ainetega-seonduvat/

Eesti Toiduainetööstuse Liit alustab teavituskampaaniat «Tunne oma toitu», mille eesmärgiks on selgitada eestimaalastele tootmises kasutatavate E-ainete päritolu ja kasutamise põhjuseid.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhi Sirje Potisepa sõnul on tarbijate teadlikkus E-ainetest väike ning see vähenegi info on sageli müütidest kantud.

«Tegelikkuses on kõik toiduainete valdkonnas kasutatavad E-ained ülima põhjalikkusega kontorollitud, nende kasutamise piirnorme on eelnevalt hinnanud Euroopa toiduohutuse amet ning võib kinnitada, et need pole ohtlikud, kui tarbimisel ei ületata määratud piirnorme ning süüakse mitmekesiselt ja tervislikult,» kinnitas Potisepp.

Toiduliidu juht tõi näite, et looduslikul kujul leidub E-aineid paljudes inimestele tuttavates toiduainetes, kuid seda lihtsalt ei teata. Näiteks jõhvikates leidub bensoehapet, mida kasutatakse säilitusainena E210 ja paprikas E160c, mis on tuntud punase toiduvärvina ning neid kasutab ka toiduainetööstus.

Toiduliidu juhi sõnul samastab ligi 50 protsenti tarbijatest E-aineid säilitusainetega, kuid tegelikkuses on E-numbriga märgistatud näiteks ka antioksüdandid ning emulgaatorid-stabilisaatorid, mille kasutamine on vajalik toidu omaduste parandamiseks ja toiteväärtuse säilitamiseks.

Sirje Potiseppa hinnangul arvestavad Eesti toiduainetööstuse ettevõtted üha rohkem tarbijate ootuste ja eelistustega. «Tänu investeeringutele tehnoloogiasse ja tootearendusse vähendavad toidutootjad järk-järgult ka E-aineid toodetes ja püüavad leida looduslikke alternatiive kunstlikele,» ütles toiduliidu juht.

Toiduliidu teavituskampaanias «Tunne oma toitu» osalevad Eesti juhtivad toidu- ja joogitööstusettevõtted Rakvere Lihakombinaat, Maag Piimatööstus, Kalev, Leibur, Eesti Pagar, A. Le Coq, Valio Eesti, Coca-Cola, Saarioinen, Balbiino, Premia Foods, Fazer Eesti, Põltsamaa Felix, Atria Eesti, Tere, Tarplan ning Santa Maria.

Kampaania väljatöötamisel osaleb Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi direktor, professor Raivo Vokk.
Toiduliidu kampaania «Tunne oma toitu» kestab oktoobrikuus kõigis jaekaubanduskettides. Tarbijatel on võimalik leida infot E-ainete kohta veebilehel www.tunnetoitu.ee.

Loodustohtri  kommentaar:

Paljusid toidus kasutatavaid lisaaineid ehk E-aineid leidub ka puu- ja köögiviljades. Glutamaati leidub näiteks tomatites, askorbiinhapet apelsinis-sidrunis ning bensoehapet pohlades ja jõhvikates.

Väide, et paljud E-ained on looduslikud, on selge inimeste lollitamine. Toiduainetetööstuse huvides pole mitte inimeste tervis, vaid pimeusklik ostuhuvi. Nüüd, mil rahvas eelistab üha enam talu- ja mahetooteid, ei jää suurkorporatsioonid niisama passima. Vaadake, millised toidutööstusettevõtted selles reklaamikampaanias osalevad.

Tarbijale püütakse kärbseid pähe ajada jutuga, et jõhvikates leidub ka bensoaati ja tomatites glutamaati. Point ongi selles, et kui me sööks toitu algupärasel kujul, poleks meil vaja mingeid lisaaineid ega „toidu omaduste parandajaid“.  Aga need bensoaadid ja glutamaadid ning askorbiinhappe (mis on siiski kõige vähem kahjulik) saadakse kunstlikul teel läbi tööstusliku protsessi.

Tore on näha, et meie põhjanaabrite juures on suured toiduainetetööstused lubanud lettidele ka mahetoodangut, kus on lausa suurelt kirjas et „ei ole lisatud naatriumglutamaati“. Meie poelettidelt on aga peaaegu et võimatu leida sellist toodet, kus ei oleks maitsetugevdajaid sees.

On mõistetav, et tavainimesel on raske vahet teha, milline on looduslik ja ohutu E-aine ja milline mitte. On positiivne, et suured korporatsioonide juhid ja viimaks ka ametkonnad on asjast rääkima hakanud ning sellele suuremat tähelepanu pööravad. Kuid olgem ausad – looduslike E-ainete osakaal on kogu toiduainetetööstuses kasutatavast imeväike. Ja seda imaväikest fraktsiooni on lihtne inimestele „sisse sööta“. Tekib aga küsimus, miks pole kahjulikest E-ainetest selle kampaania käigus juttu, nagu näiteks maitsetugevdaja naatriumglutamaat?

Tööstuslikult toodetud naatriumglutamaat (E621) on mürk, mis kahjustab inimese närvisüsteemi ja kutsub liialdamisel esile peaajurakkude liigse ärrituvuse ja nn Hiina restorani sünrdoomi  (näo, kaela ja keha punetuse, õhetava kuumatunde, iivelduse, seedehäired, higistamise, südamekloppimise, liigese- ja/või lihasvalud, peapöörituse ja tugeva peavalu). Loe lähemalt Angelika Erini raamatust „Saladuslikud E-ained meie igapäevatoidus,“ kust saad põhjaliku ülevaate väheräägitud, kuid massiliselt levinud lisaainetest, mida leidub meie igapäevases toidus.

Ikka lähevad asjad nii, et algul eitatakse probleemi olemasolu,  asjasse süvenetakse alles siis, kui tarbijate eelistused muutuvad, ning  lõpuks räägitakse kui iseenesest mõistetavat asja et a la E-ained on KAHJULIKUD.

Panustame siis meiegi inimeste teadlikkuse tõstmiseks, kuid  erinevalt suurkorporatsioonidest on meie huvides terve inimene, kui täisväärtuslik maailmakodanik.

Kõige kahjulikumad E-ained leiad:

http://meediatera.ee/images/stories/voldikud/kahjulikud_e-ained_thestiku_jrgi.pdf

vt. lisaks:

http://www.facebook.com/Eained

http://www.tarbija24.ee/441628/millised-on-kahjulikud-maitsetugevdajad-ja-kuidas-need-tootavad/

http://www.facebook.com/notes/eliksiiree/e-ained-ajavad-%C3%B5gima-artikkel-eesti-ekspressist/158676144180690

http://www.eliksiir.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=97:lisaained-mida-me-teame&catid=40:mida-me-teame-artiklid&Itemid=245

http://www.eliksiir.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=96:lisaained-voivad-pohjustada-vaehki&catid=40:mida-me-teame-artiklid&Itemid=245

http://www.eliksiir.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=95:lisaained-pohjustavad-opiraskusi-ja-kaeitumishaeireid&catid=40:mida-me-teame-artiklid&Itemid=245

http://www.eliksiir.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=163:suenergia&catid=40:mida-me-teame-artiklid&Itemid=245

http://www.facebook.com/notes/eliksiiree/valge-m%C3%BCrk-rafineeritud-suhkur/179073575474280