Soomlased leidsid, et tomatis sisalduv lükopeen aitab ära hoida ajuhalvatust

Tulemused on avaldatud Neurology ajakirjas:

http://www.neurology.org/content/79/15/1540.abstract

Uuringus leiti, et nendel, kelle vere lükopeenisisaldus oli suurem, oli ka 55 % väiksem isheemilise ajuhalvatuse risk. Uuringus osales 1031 46-65 aastast soome meest. Nendel mõõdeti vere lükopeeni sisaldus uuringu alguses ja seejärel jälgiti 12 aastat.

Lükopeen on karotenoidide rühma kuuluv tomati punane värvaine ja samas ka tugev rasvlahustuv antioksüdant. Head lükopeeni allikad on tomat, arbuus, punane greip ja kibuvits. Lükopeen imendub hästi kui samaaegselt tarvitada oliivõli.

Soovitav on päevas süüa viis või rohkem annust puu- ja juurvilju.

This entry was posted in Artiklid (kõik), Kasulik teada!, Meeste tervis, Toitumine, Vaimne tervis and tagged , , , . Bookmark the permalink.