Hiljutised uuringud kinnitavad[i], et Monsanto toodetud laialdaselt kasutuses olev herbitsiid Roundup’i põhiline aktiivkomponent glüfosfaat põhjustab sünnidefekte konnakullestes ja kanaembrüotes ja seda kõigest väikestes kogustes.
Kahjustused puudutavad peamiselt:
- Koljut
- Nägu
- Aju keskosa
- Seljaaju
Mainitud ulatuslik uuring viidi läbi pärast sünnidefektide sagenemist Argentiinas, mis on peamine nö Roundup-piirkond, kus kasvatatakse geneetiliselt (GM-) muundatud soja, mis on Roundup herbitsiidile vastupidav. See tähendab, et umbrohi hävineb, aga soja jääb ainukesena ellu, kuid kannab endas ka surmavaid doose taimemürki. See, mis Argentiinas toimub praegu, on ulatuslik eksperiment.
Suurem osa töödeldud toite, mis sisaldavad maisi, soja või nende derivaate, on tehtud geneetiliselt muundatud „Roundup Ready“-saagist, mille ohutus toiduks kasutamisel pole kunagi kinnitust leidnud. USAs on 90% rapsist „Roundup Ready“-GMO, sama seis on sojaga. Maisi ja puuvilla puhul on GMOde osakaal 70%.
Tegelikkuses ollakse Roundup’i kahjulikkusest teadlikud juba 1980. aastatest, kuid seda on avalikkuse eest kiivalt varjatud. Ametkonnad on glüfosfaadi ohtuks tunnistanud. Kuid teaduslikud uuringud kinnitavad vastupidist!
Mitmed tehtud uuringud on kinnitanud, et glüfosfaat tekitab hormonaalsüsteemihäireid, DNA kahjustusi, närvisüsteemi kahjustusi, viljatust ja vähki ja paraku tunduvalt väiksemas koguses, kui seda on tavaline pestitsiidide hulk toidus.
Euroopa Liit eirab neid tulemusi.
Euroopa Liidus on loomasöödas ja toiduainetes leiduva herbitsiidi suurim lubatud limiit (MRL) 20 mg/kg! Uuritud sünnitefektiga konnakullestes ja kanaembrüotes oli see kõigest 2.03 mg/kg – 10 korda madalam kui lubatud limiit!
Mitmed uuringud kinnitavad GM-toidu kahjulikku mõju viljakusele:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.20878/full
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx800218n
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240415/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7797819
http://www.somloquesembrem.org/img_editor/file/Vecchioetal2004.pdf
Toidud, mida KÕHKLEMATULT vältida:
Sojatooted (sh letsitiin)
Maisitooted (maisihelbed jne.)
Rapsiõli
Suhkur suhkrupeedist
Hawaii papaia
Fruktoosiglükoosisiirup
Kõvades juustudes sisalduv laap
Aspartaam
Vt. ka:
http://www.loodustohter.ee/?p=180
http://www.loodustohter.ee/?p=314
http://www.loodustohter.ee/?p=744
[i] http://www.esajournals.org/doi/abs/10.1890/04-1291