http://flora.postimees.ee/1585236/kuidas-toodetakse-margariini

Loodustohtri kommentaar

Flora annab eksitava seletuse sellest, kuidas margariin on tervislik.

Aga kui looduslikud margariinid siiski on? Et saaksime hinnata nende toodete tervislikkust, tasub vaadelda nende valmistusprotsessi.

Valmistusprotsessi käigus eemaldatakse või hävitatakse suurem osa looduslikus õlis sisalduvatest toitainetest. Lisaks muudavad valmistusprotsessis kasutatavad kõrged temperatuurid ja hüdrogeenimine õlis sisalduvad rasvhapped ohtlikeks teisenditeks, mida inimese organism ei suuda omastada. Nii ongi looduslikust õlist saanud organismile võõras aine. Ei tasu ennast lasta petta ütlusega „Kõrgema kvaliteediga margariini tootmisel kasutatakse kõige nüüdisaegsemaid tehnoloogiaid. Näiteks kasutatakse selleks, et margariin oleks ühtlase struktuuriga ja kergesti leivale määritav, hüdreerimist ja transesterifitseerimist, mis võimaldavad segada vedelaid taimerasvu, näiteks päevalille- ja oliiviõli, väikese koguse tahke taimerasvaga.“

See nüüdisaegne tehnoloogia onge see , mis töötlemise protsessis hävitab kõik väärtusliku algsest õlist. Õli sisaldavad seemned, pähklid või oad jahvatatakse peeneks ja neist eraldatakse õli spetsiaalsete „lahustite” abil, millest levinumad on heksaan ja heptaan (bensiinis sisalduv süsivesinik).

Lahustid eemaldatakse ühendist aurutades seda umbes 150-kraadises kuumuses.

Õli pleegitatakse ehk sellest eemaldatakse värvained (klorofüll ja beetakaroteen) spetsiaalsete filtreerimismenetluste abil või töödeldes õli kuumusel 110 °C.

Lõhna eemaldamiseks töödeldakse kuuma õli kõrge alarõhu all 30–60 minutit. Selles protsessis kasutatakse üsnagi kõrget kuumust (240– 270 °C)

Margariini ja taimerasva valmistamiseks töödeldakse õli vesinikuga, mis muudab õli kõvemaks (nii on seda lihtsam leivale määrida). Selles protsessi töödeldakse õli kõrgel kuumusel (120–210°C) ja rõhu all 6–8 tundi. Abivahendina kasutatakse metallikatalüsaatorit, milleks on tavaliselt nikkel või nikkeli-alumiiniumi ühend. Katalüsaatorit võib vähesel määral jääda ka valmistootesse. Õli hüdrogeenimine võib olla osaline või täielik. Mõnel pool kasutatakse õli tahkendamiseks hüdrogeenimise asemel nn kristalliseerimismeetodit.

Et margariin omandaks meeldiva, võid meenutava välimuse ja „vitamiinirikka” koostise, lisatakse sellele veel mitmesuguseid lisaaineid ja kunstlikke vitamiine.

Õnneks leidub „surnud” taimerasvadele looduslik alternatiiv: külmpressitud taimeõlid (eriti külmpressitud oliiviõlim külmpressitud kookosõli) ja värske lisaaineteta maavõi!

Meedia ja muud teabeedastajad pole olnud kuigi varmad rääkima uurimustest, mille kohaselt töödeldud taimerasvad avaldavad inimese tervisele negatiivset mõju: väheneb organismi vastupanuvõime, suureneb risk mitmesuguste kasvajate ja vähi tekkeks, samuti võivad muundunud taimerasvad põhjustada dementsust, diabeeti, enneaegset vananemist, aga ka südame-veresoonkonnahaigusi, mille vältimiseks kõnealuseid tooteid õieti reklaamitaksegi. Taimeõlide ja margariini valmistusprotsess võeti kasutusele 1920. aastatel, kui veresoonte lupjumine ja südamehaigused polnud veel kuigi levinud, ent sellest ajast peale on nimetatud haiguste sagedus kasvanud samas tempos, nagu on üldlevinuks muutunud töödeldud taimerasvad.