25.3. – 27.3. oli Eestis loengute tuur teemal tervislik toitumine ja superfood´id. Peaesineja oli Soomest Jaakko Halmetoja, kellega vestlesime ka lisaks teemal tervis ja kiiritus.  Allpool mõned Jaakko mõtteterad. Lisaks infot www.jaakkohalmetoja.com.

Ilmselt väga ajakohane teema ja allpool on loetletud vahendeid, mis on otsitud kirjandusest ning toetavad kilpnäärme, immuunsüsteemi ja hormoonsüsteemi tööd. See ei tähenda, et inimesed muutuksid „immuunseks mürkidele“ või et peaks kõike neid vahendeid kasutama, vaid et igaüks saaks endale häid nõuandeid, kuidas enda keha hästi tööle panna.

Olulisemad:

Väldi suhkruid, valgendatud tooteid ja muid rafineeritud tooteid. Võimaluse korral lisa toiduvalikusse kelp (sisaldab isegi 3390ug joodi), kombu (joodi 2500ug/g), nori (joodi 16ug/g) ning muid mereande (dulce, laver jne). Roheline savi ning muud savitüübid on head organismi puhastajad.

Mikroskoopilised vetikad nagu chlorella, spiruliina, AFA, dunaliella on väga kasulikud. Chlorella ja spiruliina ei ole alati mahe-märgistusega, kuid kvaliteedi suhtes tasub olla täpne. Mitte mahedalt toodetud toodetes võib olla sees raskemetalle jne ning muud üleliigset ning need ühendid on isegi kahjulikumad kui taimekaitsevahendid. Suur osa Soomes müügil olevatest toodetest on õnneks mahedalt toodetud. Väga olulised on leheroheline nagu odraoras, nisuoras ja kõik rohejahud.

Muud organismi tugevdajad on Gingseng (eriti Panax gingseng, siberi gingseng jne), ashwagandha, reishi (ja muud immuunsüsteemile toimivad seened nagu kasekäsn, cordyceps jne), rafineerimata meresool, koriander, C-vitamiin (parimad looduslikud allikad: camu camu, acerola kirsid, astelpaju, kibuvits, mustsõstar), seleen, MSM ja muud ainevahetust tõhustavad ained nagu must pipar, chilli ja nõges.

Ajaloost:

Aastal 1945 Jaapanis aatomipommide rünnakute ajal dr. Tatsuichiro Akizuki (Director of the Department of Internal Medicine at St. Francis’s Hospital in Nagasaki) ravis patsiente alla kahe km pommi epitsentrist. Haigla säilis tervena lõhkemise tekitatud kahjudest, kuid kiirguse tekitatud kahjud olid suur väljakutse. Doktor ja tema kaastöötajad kasutasid toitaineid nagu tume riis, mios, tamar, wakamea, kombu ja muid mereadrut sisaldavaid tooteid ning meresoola. Suhkur ja muud magusained olid minimeeritud. Kõik haigla patsiendid jäid ellu, samas kui lähipiirkonna inimesi suri kiirituse tekitatud kahjude kätte.

Allikas: Tatsuichiro Akuziki, M.D. Nagasaki 1945, London Quarter books, 1981. (Brown rice, miso, sea vegetables)