Vananemine on tingitud vabade radikaalide poolt põhjustatud rakukahjustusest.
Tegurid, mis soodustavad vabade radikaalide teket organismis ja seega ka kiirendavad vananemist:
-õhu, vee ja toidu saastumine (raskemetallid, põllumajanduskemikaalid, keskkonnamürgid, tõrjevahendid jne.)
-tubakasuits
-ravimid
-rasvane toit
-liigne füüsiline koormus
-põletikud, traumad, põletused
Oksüdatiivne stress:
Iseenesest vabade radikaalide moodustumine organismis on möödapääsmatu ja pidev. Kahju, mida nad põhjustavad erinevates kudedes , on tingitud tasakaalu muutustest vabade radikaalide tekke ja organismi poolt enda kaitseks toodetud antioksüdantide hulga vahel.
Kui vabade radikaalide ja antioksüdantide vaheline tasakaal kaob ( tingituna näit. kehvast toidust, haigustest, tubakasuitsust, alkoholist, pingutustest jne) siis tekib nn. oksüdatiivne stress, tekitades olukorra , kus ilmub mingisugune kahjustus või vigastus, mis omakorda hakkab tootma vabu radikaale.
Aja möödudes kahjustused lisanduvad, kuni nad erinevates kudedes hakkavad põhjustama juba selgemalt eristatavaid muutusi ja kutsuvad esile terviseprobleeme, mida seostame vananemisega. Osad teadlased leiavad, et selline progresseeruv koekahjustus on peamine põhjus enneaegsele vananemisele ja ka noores eas ilmnevatele degeneratiivsetele haigustele.
VABAD RADIKAALID ON AINEVAHETUSE POOLT PRODUTSEERITUD KEEMILISED AINED , MIS KAHJUSTAVAD RAKKE , KUST VABANEVAD UUED VABAD RADIKAALID , MIS OMAKORDA KOGUNEVAD TERVETESSE KUDEDESSE JA VÕIVAD PÕHJUSTADA ERINEVAID DEGENERATIIVSEID HAIGUSI
Vabad radikaalid kahjustavad peamiselt :
-nahka
-südame- ja veresoonkonda
– silmi
-närvisüsteemi
-maksa
-proteiinsüsteemi (vähendades proteiini hulka)
Keha, nagu kõik muu meie ümber, koosneb aatomitest, mis on seotud molekulideks. Stabiilses molekulis on aatomite tuumas paaris arv elektrone. Ebastabiilsetes, mida kutsutakse vabadeks radikaalideks, on tuumas paaritu arv elektrone ja üksik vaba elektron vajab paarilist. Kui vaba radikaal saab endale tõmmatud elektroni teiselt molekulilt, muutub see teine vabaks radikaaliks ja alguse saab tsükkel, mis viib biokeemiliste muutusteni ja võib põhjustada surma. Inimese organism suudab siiski väga aktiivselt tegeleda ja peatada seda hävitavat tsüklit ja antioksüdantide tootmisega parandada vabade radikaalide poolt põhjustatud kahjusid. Kõiki vigastusi ei saa aga lõpmatult ära hoida ega ka parandada ja sellisel juhul organism haigestub.
Seetõttu on oluline aidata oma organismi võitluses vabade radikaalidega ja ära hoida haigusi põhjustavaid muutusi.
Antioksüdandid on looduslikud ühendid, millel on võime reageerida vabade radikaalidega ilma, et tekiks uusi kahjulikke aineid .
Hiljutised uuringud on näidanud, et antioksüdandid võivad olla efektiivseimaks kaitseks rakkude vananemise ja degeneratiivsete haiguste vastu.
Vananedes väheneb organismi võime vältida ja parandada vabade radikaalide poolt põhjustatud kahjusid. Situatsioonides, kus antioksüdantide tarve on suurenenud (suitsetamine, vananemine, rasvarikas toit, aktiivne päikesekiirgus, intensiivne treening jne) võime me oma organismi kaitsta, kasutades antioksüdante toidulisandina.
Antioksüdandid, mis esinevad viinamarjaseemnete koores ja ka veinis:
-Resveratrool ja teised polüfenoolid
-tanniinid
-antitsüaniidid
-flavonoidid
Viinamarjades polüfenoolid, flavonoidid ja antitsüaniidid on looduslikud värvained, tugevad antioksüdandid. Nad on seotud ka viinamarjade värviga.Viinamarjade pinnal olevad tanniinid on seotud koore elastsusega, vigastuste parandamisega ja vananemise pidurdamisega. Osad tanniinid on 50 korda tugevamad antioksüdandid kui C- või E-vitamiin .
RESVERATROOL JA TEISED TUMEDATE VIINAMARJADE SEEMNETES JA KOORES LEIDUVAD FÜTOANTIOKSÜDANDID ON TUGEVAD VABADE RADIKAALIDE NEUTRALISEERIJAD.
-taastavad naha elastsuse
-pidurdavad naha vananemist
-kaitsevad südamehaiguste eest
-kaitsevad veresoonte ummistuste eest
-vähendavad UV-kiirguse kahjulikku toimet ja sellest tingitud nahamuutusi
-vähendavad tubakasuitsu kahjulikku toimet
-neil on soodne toime nägemisele
-alandavad kolesterooli taset
RESVERATROOL:
On olemas polüfenoole, mida leidub just viiamarjades. Eriti nende pindmises koorekihis ja seemnetes ning mis kääritamise ajal lahustuvad veini hulka.
Resveratrool on veini käimise protsessis hädavajalik, kuna ta kaitseb seda halvaksminemise ja hallitusseente eest.
Viinamarja resveratrooli sisaldus sõltub erinevatest teguritest:
-viinamarja sort
-viljelemistingimused
-ilmastikutingimused
-küpsusaste
-saagikoristusaeg
Lõplik resveratrooli sisaldus sõltub siiski sellest, kui kaua vein on käinud ehk kui kaua viinamarjad on fermenteerunud. Resveratrooli on suures koguses ainult tumedates viinamarjades.